Snabb personaltransport: vad det är och vilka möjligheter

0 Shares

UHD-entusiaster välkomnar HDMI 2.1 med öppna armar eftersom standarden nu stöder högre uppdateringshastigheter och högre upplösningar, inklusive 8K @ 60Hz och 4K @ 120Hz (stöder faktiskt en maximal upplösning på 10240 x 4320 pixlar, motsvarande 10K). Men det är just de teknologierna med de förkortade namnen som har förblivit mest obemärkta när det gäller att sätta denna standard och kräver ytterligare förklaring, så låt oss gå vidare till det.

Vad är Quick Frame Transport (QFT) och hur fungerar det?

Detta är en av de viktigaste egenskaperna hos HDMI 2.1, eftersom det lovar att hjälpa till att minska latensen för en bättre spelupplevelse (minskad ingångsfördröjning) och speciellt en virtuell verklighetsupplevelse i realtid utan fördröjning.

QFT låter dig transportera varje bildram med högre hastighet minska visningsfördröjningen vilket betyder hur lång tid som går mellan bildrutor som är klara för transport till GPU/GPU och när den visas på skärmen. Denna fördröjning är summan av transporttiden genom källutgångskretsarna, transporttiden genom gränssnittet, behandlingen av videodata på skärmen och genereringen av bilden på skärmen.

Denna övergripande latens påverkar lyhördheten i spel, till exempel hur lång tid det tar från det att en knapp trycks ned tills den resulterande åtgärden visas på skärmen, som vi kallar input lag.

Även om det finns många variabler i denna ekvation, kan få av dem justeras när det gäller HDMI-specifikationen. Quick Frame Transport fungerar på transportsidan av ekvationen genom att minska tiden det tar att bara skicka aktiv video över kabeln, vilket resulterar i lägre skärmlatens och bättre svarskvalitet. Kort sagt, det tjänar minska ingångsfördröjningen

Hur kan jag förbättra min spelupplevelse?

När det kommer till att förbättra ditt spelande vet du redan att latens är mycket viktigt. Om det till exempel tar en halv sekund från det att man trycker på knappen på handkontrollen och vi ser åtgärden som visas på skärmen (input lag) blir spelupplägget helt otillfredsställande, speciellt eftersom vi måste lägga till reaktionstid mellan kl. tittar på något. på skärmen och tryck på lämplig knapp för att reagera på det.

Att minska ingångsfördröjningen med tekniker som Quick Frame Transport förbättrar svarstiderna, och detta är särskilt viktigt för konkurrenskraftiga spel där några tusendelar av en sekund kan vara skillnaden mellan att vinna eller förlora ett spel.

Utöver detta kan vi prata om system för virtuell verklighet, där ingångsfördröjningen är ännu mer uttalad, eftersom vi ser åtgärderna i första person: föreställ dig att du rör din hand för att utföra en handling, och du ser inte det det reflekteras omedelbart; det får dig till och med att känna dig yr, så att förkorta alla dessa tider leder alltid till en bättre upplevelse.

0 Shares