Protonmail förklarar sin medverkan i arresteringen av en fransk klimatförkämpe

0 Shares

E-posttjänsten Protonmail möter nu hård kritik från sina användare efter att ha lämnat IP-information till fransk polis. Faktum är att en fransk pro-klimataktivist hade använt tjänsten som visade följande adress [email protected] i sina olika onlinepublikationer.

Som en del av en utredning försökte polisen identifiera denna person genom att passera genom de schweiziska domstolarna. ProtonMail är dock inte föremål för fransk lag eller europeiska standarder, eftersom det är baserat i Schweiz. Med hjälp av Europol kunde den franska polisen lämna in en begäran till de schweiziska domstolarna som validerade begäran. I enlighet med en order utfärdad, byrån började sedan registrera vissa IP-uppgifter på kontot, som överlämnades till polisen, vilket ledde till identifiering och gripande av personen i fråga..

Illustration: Protonmail förklarar sitt deltagande i & agrave;  arresteringen av en fransk klimatförkämpe

Ändå, På grund av den känsliga karaktären av denna åtgärd, ville VD:n för företaget -Andy Yen- förklara i ett särskilt inlägg. I den senare delade han med sig av sin oro över denna fil, frammana juridiska tvång från de schweiziska myndigheterna, från vilken han inte kunde fly.

Han ville dock lugna kunderna på hans företag och antydde att innehållet i e-postmeddelanden från den arresterade personen var krypterat och varken hade konsulterats av Proton eller kommunicerats till polisen. Det indikerar också inte kunna tillhandahålla VPN-metadata användare (vem de än är), schweizisk lag som råder i detta fall.

Slutligen har VD:n åtagit sig att bättre klargöra ProtonMails skyldigheter vid brottmål. Han nämner också en hårdnande av verksamheten och en uppkomsten av en form av våld i världen. Bara för år 2020, Protonmail har följt över 3 000 schweiziska domstolsbeslutmer än dubbelt så mycket jämfört med föregående år.

0 Shares