Microsoft rullar ut Windows 11 i slutversionen

0 Shares

Som meddelats i slutet av augusti (och till och med några timmar för tidigt, uppdateringen har varit online sedan i går kväll), Microsoft lanserar sitt nya Windows 11-system. Mac-användare, å sin sida, väntar fortfarande på macOS Monterey, som kan distribueras samtidigt som nästa MacBook Pro, som är planerad att presenteras senare denna månad.

Illustration: Microsoft distribuerar Windows 11 i slutversionen

Som en påminnelse, Microsoft pratar om en ny sammanhängande version, som gör att stammisarna omedelbart kan känna sig i bekant territorium. Windows 11 innehåller alltså många funktioner som ursprungligen designades för Windows 10X, ett projekt som slutligen avbröts av Microsoft. Startmenyn har gjorts om för enkelhetens skull (brickorna är böjda, de senaste dokumenten och ett sökgränssnitt är markerade) och dess ikon är nu centrerad i aktivitetsfältet.

Illustration: Microsoft distribuerar Windows 11 i slutversionen

Windows 11 introducerar en funktion för att automatiskt visa olika fönster i olika fördefinierade lägen, inklusive på flera bildskärmar, och systemet kommer att kunna komma ihåg den valda konfigurationen. Företaget säger att världen behöver en mer öppen plattform, och Microsoft kommer att tillåta utvecklare att erbjuda sina egna betalningssystem via butiken, utan att Redmond tar en procentsats. Microsoft framkallar också 40% lättare uppdateringar och som kommer att ske i bakgrunden, integrationen av Teams, en ny hantering av widgets, bättre hantering av gester utan att behöva byta till surfplatta-läge, hantering av feedback-haptik med kompatibel hårdvara, samt en integrerad Xbox-app (med xCloud) med DirectStorage-funktionen för att minska laddningstiderna på en NVMe SSD (via en kommande uppdatering).

Illustration: Microsoft distribuerar Windows 11 i slutversionen

Den starka poängen med denna nya version, hanteringen av Android-applikationer via Intel Bridge-emuleringen och Amazon App Store-sektionen i Microsoft Store (som iOS / iPadOS-appar på Big Sur och Mac M1) kommer inte att vara tillgänglig vid lanseringen och kommer att introduceras via Windows Insider-programmet under de kommande månaderna enligt Aaron Woodman, general manager för Windows-marknadsföring på Microsoft (inte före 2022 för alla användare).

Illustration: Microsoft distribuerar Windows 11 i slutversionen

Uppdateringen till Windows 11 är gratis (via Windows Update) för ägare av en Windows 10-licens och en maskin med TPM 2.0 (version 1.2 nämns också), en 64-bitars processor (2 kärnor, 1 GHz), 4 GB RAM och 64 GB lagring. Implementeringen är gradvis och alla användare bör dra nytta av den i mitten av 2022 enligt Microsoft Windows 11 kan även installeras på maskiner med en äldre processor än Intel Gen8 och AMD Zen 2 genom systemet ISO, men uppdateringar kommer inte att garanteras. På Mac, om vissa maskiner verkligen levererar Intel-chips som är TPM 2.0-kompatibla, är detta inte fallet för moderkortet.

0 Shares