Mac-försäljningen fortsätter att gå bra (tack vare Mac M1?)

0 Shares

Två veckor innan Apples nästa resultat, Canalys Släpper ny studie med fokus på den globala datormarknaden under tredje kvartalet 2021. I ett allmänt sammanhang med svag ökning är utsikterna dock ganska dystra. I själva verket, efter fem kvartal av tvåsiffrig tillväxt, detta små 5% Ökningen (för 84,1 miljoner sålda maskiner) är blek, även om volymerna verkar ganska starka.

Illustration: Mac-försäljningen fortsätter att gå bra (tack vare Mac M1?)

På Cupertino-sidan är kvartalet ganska bra. Visst, hon spelar in tillväxt på 14,4 % med 7,824 miljoner sålda Mac-datorer för en marknadsandel på 9,3 % (6,842 miljoner enheter och en andel på 8,5 % för ett år sedan). Bakom dessa siffror tänker vi självklart på Mac M1 – Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro och iMac – som nu erbjuder ett komplett sortiment och som har fått ett mycket varmt mottagande från allmänheten. På de första platserna hittar vi fortfarande lenovo (19,773 miljoner och 23,5%), hk (17,597 miljoner och 20,9%) och dell med 15,185 miljoner och 18,1%.

Men, Ishan Dutt, senioranalytiker på Canalys, förblir försiktig och indikerar att störningar i den globala försörjningskedjan och logistiknätverket förblir de främsta hämmarna för högre tillväxt på PC-marknaden. Mer än ett och ett halvt år efter pandemins början, industri och handel fortsätter att hämmas av sanitära åtgärder, speciellt i Asien (huvudsaklig plats för produktion och montering). Situationen förvärrades också av en massiv nedgång i globala transporter med stigande fraktpriser och betydande förseningar som inte klarar efterfrågan.

0 Shares