Irland ansluter sig till OECD:s skatteavtal (hejdå Apples skatteförmåner!)

0 Shares

Irland meddelade precis igår dess medlemskap i OECD, vilket avslutar den särbehandling som det beviljade multinationella företag.

Genom att ansluta sig till OECD-avtalet, Irland överger sin bolagsskattesats på 12,5 % för att följa en minimisats på 15 %. Det senare kommer att gälla för multinationella företag vars världsomspännande omsättning överstiger 750 miljoner euro per år. Enligt The Guardian ska ett mer fullständigt tillkännagivande göras idag.

Illustration: Irland ansluter sig  OECD:s skatteavtal (hejdå Apples skatteförmåner!)

Irland var bland de nio länder att bestämt förkasta OECD-pakten men under press hade accepterat en äventyras i juni förra året. Denna modifiering motsvarar internationella skattereform som G7 arbetar med för att hitta nischer som används av stora grupper.

Du behöver inte komma ihåg det många företag – som Apple och Google – har gynnats av mycket låg beskattning vilket har uppmuntrat dem att starta ett dotterbolag där. I augusti 2016 hade Cupertino också dömts av Margrethe Vestager för att dess församling skulle betala summan av 13 miljarder euro. Men det kaliforniska företaget hade alltid ifrågasatt denna sanktion, med tanke på att den hade tillämpat nationell lag. Europeisk rättvisa hade också ogiltigförklarat detta beslut den 15 juli 2020.

0 Shares