Exklusivt: i hjärtat av ISS iPads #cnes #spacex #nasa

0 Shares

Som varje sommar, mellan Perseiderna och Aquarids, många av oss har haft huvudet i stjärnorna. Men i år hade vi också chansen attbeundra jorden från ovan.

Med anledning av hans Alpha-uppdrag – det andra ombord på ISS -, Thomas Pesquet är definitivt närvarande på sociala nätverk och tvekar inte att dela sitt dagliga liv i rymden.

Illustration: Exklusivt: i hjärtat av ISS iPads #cnes #spacex #nasa

Och för detta nya äventyr var det svårt att missa de många små äpplena i noll gravitation. I själva verket finns iPads överallt i ISS, från början, med kombinationen av Thomas Pesquet från Space X och hans iPad mini.

Det senare – levererat och förvaltat av företaget som grundades av Elon Musk – är i verkligheten ett riktigt instrument ombord. Det är det inte inte ansluten till marken, men avsedd att stanna kvar i kapseln.

Illustration: Exklusivt: i hjärtat av ISS iPads #cnes #spacex #nasa


Historia för att veta lite mer vi närmade oss CNES (Center National d’Études Spatiales – den franska rymdorganisationen). Vi kunde hitta med nöje Maurice Marnat, ingenjör och chef för EveryWear-projektet på CNES, en iPad-applikation utvecklad speciellt för astronauter. Den senare hade redan öppnat dörrarna till ISS för oss 2017 med PROXIMA-projektet.

Illustration: Exklusivt: i hjärtat av ISS iPads #cnes #spacex #nasa

iPad, ett nytt rymdverktyg

NASA har ombord ISS en liten flotta av iPads för vardagliga uppgifter. För detta uppdrag användes iPad Pro 2017. Tidigare har vi sett flera generationer av iPad 3, sedan iPad Air 2 2017.

Mer öva, surfplattor har successivt ersatt datorer inom stationen för olika dagliga uppgifter. IPads är verkligen mer mångsidig : kontrollera statusen för ISS, hantera dagliga uppgifter, förbereda experiment, registrera resultaten av dessa tester, etc. På bilderna kan vi också se dem sväva runt. Någon ytterligare mobil, de ger också större flexibilitet för astronauter – en stor tillgång i noll gravitation.

Illustration: Exklusivt: i hjärtat av ISS iPads #cnes #spacex #nasa

Konsumentversioner i omloppsbana

Liksom förra uppdraget skulle man ha trott att ett partnerskap tillkom för en sådan operation. Men nej ! Dessa iPads är konsumentversioner, utan särskilda skydd eller specialutgåva. Det är de helt enkelt köpt av NASA.

Så hur kan du vara säker på motståndet hos enheter ombord? Allt handlar om provtagning, eftersom surfplattorna ombord har inte genomgått något särskilt test. Faktum är att i laboratoriet är det möjligt att underkasta sig missbrukande testning på enheter för att testa deras motstånd. Men det senare slutar i förstörelse eller förändring av material – vilket knappast är kompatibelt med deras sändning i omloppsbana.

Till exempel, vissa batcher av batterier kan utsättas för extrema tester. Dessa består av att simulera befarade händelser på elektrisk, mekanisk och termisk nivå för att testa, övervaka och förutse batteriernas säkra beteende under situationer som kortslutningar, höga temperaturer, mekaniska stötar etc. Resten är en fråga om sannolikhet och risk, surfplattorna som skickas till stationen är nya (förutom en del installerad programvara).

Illustration: Exklusivt: i hjärtat av ISS iPads #cnes #spacex #nasa

Och uppdateringen?

Enheterna drar dock nytta av en konfigurationen lite begränsad eftersom det inte riktigt finns fibern i stationen. Det är inte enheterna inte permanent ansluten och hanteras från marken, via en MDM-lösning (Hantering av mobila enheter eller Mobile Device Management). Den senare använder ett internt nätverk (croolan) och ett globalt nätverk (croonet).

Till sist det stora problemet kvarstår att uppdatera iOS i omloppsbana. Eftersom det inte finns något specifikt avtal med Apple, verifieringsproblem kan uppstå på grund av hur Apple distribuerar iOS.

Som ett resultat, iPads gör regelbundna rotationer mot jorden för att utföra uppdateringar innan de återvänder till stationen. På så sätt kan teamen på marken också hämta data från enheterna – i synnerhet vissa hälsodata. Visst, i den här takten skulle det säkert vara billigare att slänga / ta bort enheterna. Men de senare är mer avsedda att sjunka ner och återhämtas.

Illustration: Exklusivt: i hjärtat av ISS iPads #cnes #spacex #nasa

Apple Watch men ingen iPhone på ISS!

Vidare, några astronauter har lyckats förhandla om att ta med sin egen Apple Watch. Men det finns inte mycket de kan göra förutom att säga tiden eller kontrollera några hälsofunktioner. Det finns faktiskt ingen iPhone på ISS …

Inom en snar framtid (några år?), det handlar om att ta andra generationers tabletter (lagret förnyas vart 4/5 år) men även iPod touch. Dessa kommer att förknippas med ett streckkods-/RFID-taggsystem för att utföra logistik- och lagerhanteringsoperationer!

Fortsättning följer…

CNES
Mellanslag X
NASA
Bildkälla

Mac4Evers redaktion tackar varmt Maurice Marnat från CNES för hans värdefulla information och de fantastiska foton och videor han delade med oss.

Illustration: Exklusivt: i hjärtat av ISS iPads #cnes #spacex #nasa

0 Shares