App Store: nya regler skulle ha minimal ekonomisk inverkan, säger analytiker

0 Shares

Nyligen, Apple har meddelat några kommande ändringar av App Store-reglerna, inklusive möjligheten för utvecklare avmejla kunder om betalningsalternativ som är tillgängliga utanför deras iOS-app, eller auktoriseringen för appar från läsning (som Spotify: Musik och poddar och Netflix) avbädda in en länk till deras hemsida för att registrera sig för sitt konto.

För företaget, dessa förändringar kommer att bidra till att stärka professionella möjligheter genom App Store. Uppenbarligen ställer många frågan om ekonomisk påverkan på inkomsten från App Store. Men Katy Huberty – analytiker emeritus på Morgan Stanley (det är lite av toppklassen som alltid talar först i ekonomiska resultat) – tror att det bara kommer att bli minimal ekonomisk påverkan för Apple. I sin senaste forskningsanteckning konstaterar hon att denna förändring skulle bara minska Apples vinst per aktie med 1 till 2 % under räkenskapsåret 2022, i värsta fall!

Illustration: App Store: nya regler skulle ha minimal ekonomisk inverkan, säger analytiker

Den nämner således fallet med att läsa ansökningar som exempel. Integreringen av en länk skulle kunna få fler kunder att gå igenom sajten snarare än Apples inköpssystem i appen, men hon noterar att Spotify: Music and Podcasts och Netflix har har redan inaktiverat möjligheten för nya användare att prenumerera till sina tjänster via Apples integrerade inköpssystem sedan 2016 och 2018, d.v.s. en frånvaro av inkomst som redan har beaktats i minst tre år.

Om man antar ett värsta scenario där Apple slutade samla in besparingar från de 20 bästa läsapparna, innebär detta en nedåtrisk på 4 % av tjänsteintäkterna, 1 % av företagets totala intäkter och cirka 2 % av EPS-prognosen för räkenskapsåret 2022. Hon drar slutsatsen att den finansiella risken skulle vara ganska låg.

0 Shares