Ansluta hemenheter via Wi-Fi eller kabel: Fördelar och nackdelar

0 Shares

Mer och mer datorer är anslutna till internet i vårt hus. Vi pratar om TV-apparater, videospelare, spelkonsoler … Många av dem är en del av det som kallas sakernas internet. Det är främst hushållsapparater och apparater som är en del av vårt dagliga liv i hemmet och som är anslutna till nätverket. Nu kan vi, som vi vet, ansluta datorer trådlöst via Wi-Fi-nätverk såväl som kabel. I den här artikeln kommer vi att prata om fördelarna och nackdelarna med varje fall.

Fler enheter anslutna till internet hemma

Som vi säger har vi idag många datorer hemma som är anslutna till nätverket. Vi lever i ett uppkopplat samhälle där varje enhet är integrerad i våra dagliga aktiviteter. Vi pratar inte längre bara om att ha en dator och en mobiltelefon utan också om att kunna se på TV över internet, använda videospelare kopplade till en router osv.

Allt detta betyder det våra nätverk borde kunna erbjuda tillräcklig kvalitet och stabilitet. Det är viktigt att hålla hastigheten, men också att undvika små skär som kan påverka allt som har med den här utrustningen att fungera korrekt.

Av denna anledning måste du ibland undra om det är bättre att ansluta din utrustning via kabel eller Wi-Fi. Ibland har vi inget annat val än att välja det ena eller det andra, eftersom vår enhet inte stöder båda alternativen.

Anslut hushållsapparater med kabel

Ett alternativ är att ansluta din TV, spelkonsol eller vilken hemenhet som helst med en kabel. Som vi kommer att se kommer det att finnas positiva och negativa aspekter av detta.

Fördelar med att ansluta enheter via kabel

 • Vi undviker fall S: En av fördelarna med att koppla ihop enheter med en kabel är att vi undviker fall. Vi kommer att få mer stabilitet och signalkvalitet. Detta är något som är mycket uppskattat av användarna.
 • Mindre batteriproblem : vi kommer också att ha färre näringsproblem. I slutändan kommer en Wi-Fi-ansluten enhet att förbruka mer resurser, vilket kan vara negativt om vi har ett batteri.
 • Mindre säkerhetsrisk : säkerhet är också en viktig faktor. Att ansluta vår utrustning med en kabel kan hindra andra från att komma åt den på distans.
 • Mer fart : slutligen hastighet. Att ansluta med en kabel innebär vanligtvis att vi kommer att ha en snabbare internethastighet. Vi kommer inte att förlita oss så mycket på närhet till routern och bra täckning.

Nackdelar med att ansluta enheter via kabel

 • Fler kablar : En av de mest uppenbara nackdelarna är att vi kommer att ha fler kablar. Detta är verkligheten, om vi ska koppla en dator kommer vi alltid att ha en kabel.
 • Vi kan inte flytta dem så lätt : om vi är beroende av kabel kan vi inte enkelt flytta utrustning till en annan punkt i huset. Vi måste också flytta kabeln eller hitta ett sätt att upprätta anslutningen.
 • Vi kanske måste jobba lite : Ibland för en kabelanslutning måste vi göra lite arbete för att få kabeln till enheten. Hoppa till exempel över det bakom en vägg.
 • Begränsning av anslutna enheter : Det finns också problemet med gränsen för enheter som är anslutna samtidigt. Vanligtvis har en router fyra Ethernet-portar, och att ansluta enheten med en kabel betyder att en av dessa portar redan används.

Anslut hemdatorer via Wi-Fi

Ett annat alternativ är att vi ansluter våra enheter trådlöst. Kanske är detta den mest använda idag. Som i föregående fall kommer vi att ha positiva och negativa punkter. Det är viktigt att vi tar hänsyn till dem.

Fördelar med att ansluta datorer via Wi-Fi

 • Mer rörlighet : en av de mest uppenbara fördelarna är att vi kommer att få mer rörlighet. Låt oss säga att vi har en TV ansluten via Wi-Fi. Vi kan ta den och flytta den till ett annat rum, så fortsätter den att fungera så länge det finns täckning.
 • Mindre kablar : Naturligtvis är detta viktigt för många användare som inte vill ha så många kablar. När du är ansluten via Wi-Fi minskar detta problem.
 • Mer kompatibilitet : även mer kompatibilitet, speciellt när den är ansluten till tredje enheter. Vi kommer att ha mer flexibilitet i detta avseende.
 • Inga enhetsbegränsningar : En wifi-router låter dig ansluta många datorer trådlöst, om än begränsad av kabel. Således kan vi säga att samtidig användning av flera enheter inte kommer att vara ett problem.

Nackdelar med att ansluta datorer via Wi-Fi

 • Batteri : Batteriet är en av de mest märkbara nackdelarna. Vi kommer att ha högre energiförbrukning och det måste vi ta hänsyn till.
 • Stabilitetsfrågor : vi kommer också att få fler stabilitetsproblem. En enhet som är ansluten till Wi-Fi kan uppleva problem med anslutningskvaliteten under vissa omständigheter.
 • Säkerhet : Säkerhet är utan tvekan det som alltid vänder upp och ner på trådlösa nätverk. Vi måste skydda våra nätverk bättre för att undvika intrång.
 • Beror på Wi-Fi-räckvidden : Slutligen kommer vi att vara bundna till det trådlösa nätverkets räckvidd. Det är sant att vi kan använda förstärkare, men detta är ett problem som alltid finns.
0 Shares