A15 skulle vara ännu effektivare än vad Apple hävdar

0 Shares

Cupertino drog fördel av California Streaming keynote för att presentera A15-chippet som utrustar iPhone 13 såväl som iPad mini 6.

Medan Apple vanligtvis jämför prestandan för sitt nya chip med den tidigare generationeni år nöjde företaget sig med att nämna ett chip 50 % snabbare än konkurrenterna, utan att specificera smarttelefonens modell eller SoC som används för denna numeriska jämförelse. Som en påminnelse specificerar Apple att dess chip har 15 miljarder transistorer, en neuralmotor (NPU) som klarar 15,8 TOP (för biljoner operationer per sekund), en ny videokodare/avkodare och en dubblerad cache (32 MB).

Illustration: A15 skulle vara ännu kraftfullare än vad Apple hävdar

Våra kollegor från AnandTech tog analysen lite längre och frammanar ett chip ingraverat i 5nm + enligt TSMC:s N5P-process (som är en optimering av 5nm-graveringen av A14 som tillåter frekvenser upp från 8 till 10 %), en nivå 2-cache från 8 till 12 MB för högpresterande kärnor (som på M1-chippet och det dubbla av Snapdragon 888), vilket alla tillåter A15 att ge betydande vinster medan arkitekturen är ganska nära den för A14.

Apple har också enligt uppgift lyckats öka prestandan för sina topppresterande kärnor och samtidigt minska strömförbrukningen med 17 %, vilket är ganska imponerande. AnandTech noterar också den häpnadsväckande prestandan hos GPU-delen, med en effektökning större än Apples påståenden. Medan tekniker noterar strypning (en minskning av prestanda på grund av överhettning av chipet) och pekar på en termisk design bland de sämsta på marknaden med ett chip inuti PCB-sandwichen, är A15 fortfarande mycket snabbare och erbjuder bättre spelupplevelse än konkurrerande smartphones. Dessa tekniska framsteg tillåter tekniker att hävda att A15 inte är 50 % snabbare än sin närmaste konkurrent som Cupertino hävdar, utan snarare 62 % effektivare..

iPhone 13 mini från 809 €
• iPhone 13 från 909 €
• iPhone 13 Pro från 1 159 €
• iPhone 13 Pro Max från 1 259 €
• iPad mini 6 från 559 €

Illustration: A15 skulle vara ännu kraftfullare än vad Apple hävdar

0 Shares